Tibor csípőproblémájával kétéves kora óta küzdött. „Teljesen végig kísérte az életem, kétéves koromban műtöttek először térddel és csípővel, majd 13-14 éves korban műtöttek a pécsi klinikán, aztán a következő évben kivették a csavarokat, és ezzel sikerült elhúzni 30-40 évet és akkor kezdődtek a fájdalmak” – meséli történetét.

A fájdalmakra gyógyszert, gyógyhatású készítményt szedett, amit olyan eredményesnek érzett, hogy egy ideig azt hitte, nem lesz szüksége protézisre. De a fájdalom egyre sűrűbben jelentkezett, mígnem 4 évvel ezelőtt az egyik pillanatról a másikra történt valami, „nem tudtam lábra állni, és onnantól kezdve én megindultam a lejtőn”.

Számtalan orvosnál megfordult bonyolult esetével, a röntgenfelvétel láttán a többség úgy vélte, nem lehet protézist beültetni. „Ha viszont lengőcsípő, akkor az egy sokkal rosszabb állapot. Nincs ízületi kapcsolat, vagy tolókocsi vagy mankó, de nem egy jobb állapot, hanem még rosszabb. De nehogy már hátrafelé menjünk!” – emlékszik vissza Tibor.

Dr. Szabó Istvánról már korábban is hallott, kis nyomozás után eljutott hozzá online konzultációra, innen pedig elindult a gyógyulás irányába. „Ez az egész egy egyirányú utca volt számomra. Túl kellett ezen lennem. Ez nem élet volt. Komolyan mondom, mesébe illő volt, mikor felébredtem a műtét után, nem volt fájdalmam. Az, ami a vágásból kifolyólag volt, azt hagyjuk, az semmiség. Az előző fájdalmakhoz képest az nulla volt. Megváltás volt. Jó volt megélni. A páromat is megnyugvással töltötte el.”

Dr. Szabó István Tibor anatómiai adottságaira, a csípő deformitására a Symbios egyedi csípőprotézisét javasolta. A Symbios INDIVIDUAL HIP™ egyedi csípőprotézis számítógépes tervezés segítségével készül, a protézis elemeit, valamint a műtéti beültető eszközöket 3D-tervezésnek köszönhetően egyedileg a páciensre gyártják le. Magyarországon Tibor kapta az első ilyen egyedi csípőprotéziseket, mindkét oldalon egy műtét során.

Három hónappal a kétoldali, Symbios egyedi csípőprotézisműtét után beszélgetünk Tiborral, aki így összegzi élményét: „Fantasztikus ez a dolog. Annyira szépen tudok menni, ahhoz képest ahogy mentem. Egy egész kis eltérés van, régen úgy mentem, mint egy ablaktörlő, jobbra-balra, kilengve. Az egyik lábam rövidebb volt, mint a másik. Amelyik hosszabb volt, az be volt hajlítva. Látszik a fényképeken, egyetlen egy videót találtunk a régi életemből, ahol látszik a járásom. Hát nagyon durva. Nem lehet összehasonlítani ezzel a mostanival.”

Teimel Tibor