Innovatív térdprotézis-műtétek

biztonságos, precíz műtét jó funkcióért gyors felépülésért

Bejelentkezés konzultációra

A térdfájdalommal küzdő páciensek számára gyakran gondot jelent az ülésből felállás, a lépcsőzés, a lejtőn történő haladás és hasonló, alapvető tevékenységek. Idővel a panaszok az élet minden területére kiterjednek, nehézkessé válik az autóba be- és kiszállás, a kisebb-nagyobb házimunka és már a bevásárlás is. Az állapot romlásával a térd fájdalma már nyugalmi helyzetben, akár alvás közben is kínzó lehet. Ha a térdkopást (gonarthrosis) a szakorvosi vélemény már megerősítette, és a fájdalom már eluralkodik a beteg nappalain és éjszakáin, nem érdemes a műtétet tovább halasztani, szükség van a térprotézis beültetésére.

Ahogy azt már nemzetközi kutatásokkal igazolták, a térdprotézissel rendelkező páciensek tovább és jobban élnek. A térdprotézissel műtött páciensek magasabb várható élettartamot érnek el, és kevesebb szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak esetükben, összehasonlítva azokkal, akiknél nem végezték el az indokolt protézisműtétet. A térdprotézis-beültetés során a térd elhasználódott ízületi felszínét helyettesítjük művi implantátummal, protézissel, lehetővé téve újra a fájdalommentes mozgást.

A totál térdprotézis a térd mindhárom elemében helyettesíti a porcfelszínt a combcsonton és a lábszárcsonton. Ahhoz, hogy a térdprotézis jól működjön, a combcsontra és a lábszárcsontra kerülő komponens rendkívül pontos beállítására van szükség, mely a sebésztől kifejezett gondosságot igényel. A két fémkomponens között a lábszárcsonti implantátumba bepattintható egy műanyag, csúszófelszínt biztosító elem. Ez nagy kopásállóságú műanyagból készült, speciális alakú, az anatómiai porcfelszínt reprodukáló betét. A combcsontra kerülő komponens ezen műanyag betéten történő elfordulása teszi lehetővé, hogy a beteg be tudja hajlítani és ki tudja nyújtani a térdét.

A teljes térdprotézis alkalmas minden bonyolult, súlyos térdkopás kezelésére. A térdprotéziseknek több típusa van, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívül változatos kórképek mindegyikét meg lehessen oldani. A térdprotézisműtét során attól függően választok a lehetőségek közül, hogy milyen mértékű az ízületi porckopás és milyen jellegű a térd deformálódása, és a beteg általános állapota, anatómiai sajátosságai.

A hagyományos protézisműtéteknél a csontvágási síkok megítélésére minden protézisgyártó cégnek van beültető eszköze, azonban ezek a sebészorvos szemértékére alapoznak. Pár fokos eltérés is jelentős eltérést okozhat, ami hatással van a funkcionális eredményekre, a páciens elégedettségére.

Innovatív eljárások a térdprotézisműtétek során

Ma már több, innovatív megoldás létezik, melyeket én is alkalmazok, ilyen a sorozatgyártott, intelligens térdprotézis műtét előtti tervezéssel és/vagy műtétet támogató navigációval. Továbbá ma már lehetőség van egyedi gyártású, a páciens eredeti anatómiáját helyreállító térdprotézis beültetésére is.

KneeAlign műtéti navigáció

A KneeAlign egy megfizethető, okostelefon-méretű számítógépes navigáció, mely érzékelőrendszere révén a térdprotézis élettartamát befolyásoló paraméterek fokra pontos beállítását teszi lehetővé a műtét során, A hagyományos, szabad szemmel célzó beültetőrendszernél sokkal precízebb. A sebész folyamatos visszajelzést kap, mely fokozza a biztonságot.

Patient Specific Instruments (PSI) – páciensspecifikus térdprotézis-beültető eszköz hagyományos protézishez

Műtét előtti MR- vagy CT-alapú 3D-tervezés során rekonstruálható a páciens térde, megtervezhető a műtéti folyamat, melyhez egyénre gyártott beültető eszközök készülnek. A felhasznált implantátum hagyományos, sorozatgyártott, nem anatómiai protézis, így az eljárás nem jelent egyénre szabott térdprotézis beültetést.

Egyénre szabott, egyedi gyártású térdprotézis

A személyre szabott. egyedi gyártású svájci Symbios Origin® innovatív eljárása a térdprotézis beültetés mindhárom fő pillérét teljesíti: 1. Helyreállítja a páciens eredeti tengelyállását, 2. Egyedi gyártású protézissel biztosítja a térdízület betegre jellemző anatómiai viszonyát. 3. A megvalósítás rendkívül precíz a személyre specifikus beültető eszköz révén.

Bejelentkezés konzultációra

KneeAlign műtéti navigáció

A KneeAlign egy okostelefon-méretű számítógépes navigáció, mely a hagyományos célzó -, beültető-eszközökhöz hasonló küllemű, de a hozzá kapcsolódó érzékelőrendszere révén a térdprotézis élettartamát befolyásoló paraméterek fokra pontos beállítását segíti a műtét során.  A hagyományos, szabad szemmel célzó beültetőrendszernél sokkal precízebb, ráadásul a sebésznek az aktuális helyzetről a műtét során folyamatos visszajelzést ad, biztosítva a protézis pontos elhelyezésének ellenőrzését.

Miért ajánlom sorozatgyártott protézis beültetésekor?

  • Megjelenése óta már több mint 150 ezer alkalommal használták tudományosan és gyakorlatban is igazolt megbízható eredménnyel.
  • A hagyományos, orvosi tapasztalatra és szemmértékre támaszkodó eljárásnál sokkal pontosabb.
  • Pontos, következetes, reprodukálható eredményt ad a csontvágási síkok tekintetében.
  • Bármilyen hagyományos, sorozatgyártott protézissel és annak beültető rendszerével lehet alkalmazni.
  • Nincs szükség műtét előtti CT-felvételre, de annak megléte tovább fokozza a precizitást.

Patient Specific Instrumentation (PSI) – páciensre specifikus protézisbeültető eszközök

A kifejezés a műtét kivitelezéséhez szükséges eszközökre vonatkozik, melyet leggyakrabban hagyományos, sorozatgyártott, nem anatómiai protézisekkel alkalmaznak, tehát nem jelent egyedi térdprotézisbeültetést.

A képalkotó eljárások fejlődése révén a páciens anatómiai paramétereit részletgazdagon lehet megvizsgálni és rekonstruálni. A gyártó az általa választott képalkotó vizsgálat (CT vagy MRI) alapján egy erre kifejlesztett szoftverrel lemodellezi a beteg csontjait, azaz egy 3D-s modellt készít a térdről. A tervezési fázis során a műtétet végző orvossal pontosan meghatározzák a sorozatgyártott, hagyományos térdprotézis beültetéséhez szükséges minden tényezőt (protézis mérete, típusa, csontátvágások síkja stb.). Mindezek alapján 3D-nyomtatással a műtéthez szükséges személyre szabott beültető eszközök (Patient Specific Instrumentation) legyárthatók. Az MR-alapú beültető sablonok a tanulmányok alapján pontatlanabbak (mint a CT-alapúak), gyakoribb a sikertelen műtét. Több esetben a kialakuló problémák miatt, a módszer alkalmazása a műtét alatt felfüggesztésre is került. A precizitást befolyásolja, hogy az adott protézisgyártó cég, milyen mértékben ellenőrizte a pontosságot és szükség esetén hajlandó volt a technológián javítani.

Habár nem jelent egyedi protézisbeültetést, de a CT alapján készülő, egyénre szabott sablon segítségével biztonságosabb, gyorsabb és precízebb lehet a sorozatgyártott protézis beültetése. 

Miért ajánlom sorozatgyártott protézis beültetésekor?

  • A protézis beültetése CT-alapú célzóval precízebb a sebész szemmértékére támaszkodó hagyományos technikánál.
  • Pontosabb protézisbeültetés hosszabbíthatja az implantátum kihordási idejét.
  • A műtét előtti tervezéssel a sebész előre észlelheti a műtét alatti esetleges nehézségeket, buktatókat. Felkészültebb sebész, nagyobb betegbiztonság.
  • A műtéti idő kismértékben, de lerövidülhet.
  • Nincs szükség a velőűr megnyitására, mint a hagyományos beültető-eszközöknél, mely csökkenti az embólia veszélyét.
  • Fertőzésveszély csökkenhet az egyszerhasználatos eszközök és rövidebb műtéti idő következtében.
  • Pontosabb protézisbeültetés miatt kevesebb lehet a korai újraoperálás (revízió és reoperáció) szükségessége.

Páciensre egyedileg gyártott térdprotézis és beültetőeszköz

A szakirodalom szerint a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek 20%-a elégedetlen a műtétet követően, bármilyen technológiát – akár robotot – is használ a sebész, ami magas aránynak számít. A Symbios innovatív technológiája arra az elméletre alapoz, miszerint a térdprotézisműtétek utáni rossz eredmények, a visszamaradó fájdalom és elégedetlenség oka az, hogy a hagyományos, sorozatgyártott implantátumok nem képesek a páciens anatómiáját pontosan helyreállítani. A nehézséget az jelenti, hogy minden ember térde különböző anatómiai jellegzetességeket mutat. Az alsó végtag tengelyállása is különbözik személyenként. A klasszikus elméletek alapján van egyenes tengelyállású, „O” lábú és „X” lábú ember, de az új ismeretek alapján már tudható, hogy ennél jóval nagyobb különbség van egyénenként változva. A térdízület kopásakor a tengelyeltérés jelentősen fokozódhat a porc elvékonyodása, illetve súlyosabb esetben a csont elhasználódása miatt, melyet sokszor a betegek is érzékelnek. A tudományos statisztikákból tudjuk, hogy a hölgyek 2/3-a, a férfiaknak pedig ¾-e nem normál tengelyállással él.  A svájci Symbios Origin® térdprotézis-fejlesztés kiindulópontja az volt, hogy a páciens csontkopás előtti állapotát a legjobban rekonstruálni tudják az egyedi protézissel, figyelembe véve a páciens térdének eredeti anatómiáját.

A koncepció alapja, hogy a sikeres térdprotézisműtétnek három fő pillére van, melynek EGYÜTTES javítása-finomítása növelheti az eredményességet, javíthatja a funkciót, növelheti az elégedett betegek számát:

  • A végtag tengelyállásának egyénre meghatározott beállítása alapvető, mert a nem eredeti tengelyállás beállítása esetén nem lesz anatómiai a csontvágás, ami egy nem anatómiai alakú protézissel további „iatrogén” következményekkel, azaz mellékhatásokkal jár. A szalagok műtét által generált lazaságát vagy túlzott feszességét, az ízületi vonal ferdeségét eredményezheti.
  • A térd egyedi anatómiájának helyreállítása egyénre gyártott térdprotézissel valósulhat csak meg, precízen figyelembe véve az emberi térd végtelen változatosságát. Az általánosított anatómiára alapozó, sorozatgyártott protézis erre csak megközelítően alkalmas, még a legprecízebb robottechnika műtéti alkalmazása esetén is. Minden technológia csak a hagyományos protézisek nem anatómiai mivoltának korrigálását igyekszik kivitelezni több-kevesebb sikerrel.
  • Alapvető az egyedi gyártású protézis, egyénre szabott tengelybeállítással történő precíz behelyezése, melyet nagypontosságú, egyedi beültető eszköz, egyénre gyártott vágási sablonok biztosítanak. Ez a sebészi pontosságot továbbfejlesztő technológia. Önmagában egy hagyományos protézis beültetéséhez nagyobb precizitást adhat ugyan, de annak nem anatómiai tulajdonságait nem tudja korrigálni.

A Symbios Origin® térdprotézis mindhárom tényező teljesítésére alkalmas, mely lehetővé teszi a páciens eredeti anatómiájának helyreállítást – beleértve a végtagok egyedi tengelyállását is. Mindezek együttesen segíthetnek a térdprotézisműtét funkcionális eredményeinek javításában. A CT-felvétel alapján készülő 3D-tervben előre, egyénre meghatározott csontvágással és egyedi gyártású protézissel a mérnököknek lehetőségük van a lehető legkisebb csontvágás tervezésére, az implantátum vastagságának és súlyának minimalizálására is.

A tervező folyamat és műtét során az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Tovább növelhető a betegbiztonság, pontosabban helyreállíthatók a beteg anatómiai adottságai, szalagegyensúlya, természetesebb érzetet biztosítva a műtét után, mely révén csökkenthető a gyógyulás időszaka. A tervező folyamat során a legkorszerűbb robottechnológiai gyártással, teljesen egyedi, a páciensre egyedileg készül a protézis, amit 3D-nyomtatással előállított, szintén egyénre szabott beültető eszközök egészítenek ki.

A CT-felvétel alapján történő számítógépes tervezés során, az egyedi tengelyállást figyelembe véve,
a páciens egyéni anatómiáját állítjuk helyre, ezáltal kisebb a csontvesztés, illetve a protézis pozíciója, illeszkedése optimális.
Ennek köszönhető a természetesebb érzet, a nagyfokú elégedettség.
A páciens akár el is felejtheti, hogy térdprotézise van!


A térdprotézis kiválasztásában meghatározza döntésemet a páciens térdének ízületi porckopása, a térd deformitása és a beteg általános állapota, anatómiai adottságai, és még számos tényező, melyeket személyes konzultáció, betegvizsgálat és a képalkotók (RTG, CT, MRI) eredményei alapján mérlegelek.

Hogy zajlik a folyamat?

  1. Az első lépés a szakorvosi konzultáció, ahol a rendelkezésre álló képalkotó-diagnosztikai vizsgálatok, valamint a kórtörténet alapján – szükség esetén – javaslom a térdprotézisműtétet. A páciens egyéni alkatát, anatómiai sajátosságait figyelembe véve teszek javaslatot a protézisre.
  2. Amennyiben egyedi gyártású protézis és/vagy egyedi beültető eszközök is készülnek a műtéthez, szükség van egy CTfelvételre. A CT-felvételt eljuttatom tervező mérnökökhöz, akik 3D-s elemzést készítenek. A 3D-felvételeknek köszönhetően láthatóvá válik a páciens egyedi anatómiája, a csontkopás okozta felületi sérülések, deformitások. A felvétel alapján a mérnökök a szoftver segítségével javaslatot tesznek az egyedi protézisre és/vagy egyedi beültető eszközökre.
  3. Amennyiben a tervezetet elfogadom, megkezdődik az egyedi protézis és/vagy beültető eszköz gyártása a legkorszerűbb robottechnika és 3D-nyomtatás segítségével.
  4. Szükség van természetesen a páciens műtéti kivizsgálására (képalkotó diagnosztikai vizsgálat, labor, szakorvosi vizsgálatok, egyeztetés az altatóorvossal), illetve koronavírus-kockázati szűrőtesztet végzünk.
  5. A műtét napján a páciens megérkezik a klinikára.
  6. Elvégzem a térdprotézisműtétet, beültetem a térdprotézist.
  7. Még a műtét napján meglátogatja a gyógytornász, hogy az első gyakorlatokat (emeléseket, hajlításokat) elvégezzék. A későbbiekben a gyógytornász megmutatja és betanítja a szükséges gyógytorna-gyakorlatokat. A műtét utáni gyógytorna rendszeres gyakorlása döntő hatással van a gyógyulásra.
  8. A műtétet követő 3. nap hazatérhet otthonába.
  9. Minden műtött páciensem megkapja a saját fejlesztésű térdprotézises tájékoztató füzetet, mely a műtét minden részletét, a rehabilitáció elvárásait, praktikus részleteit tartalmazza. A gyógytorna otthoni gyakorlását 2 filmmel támogatjuk, ezen egyrészt a gyógytornász ismerteti a szükséges feladatokat, illetve bemutatjuk a hétköznapi mozdulatok helyes kivételezését (felkelés, leülés, autóba be- és kiszállás, lehajlás stb.).

Bejelentkezés konzultációra

Árak

Térdprotézis-beültetés izomkímélő technikával, hagyományos, sorozatgyártott implantátummal 1.850.000 Ft
Térdprotézis-beültetés KneeAlign műtéti számítógépes navigációval
(a választott protézis árától függően)
2.250.000 Ft-tól
Térdprotézis-beültetés TruMatch egyedi beültető sablonnal, Attune intelligens implantátummal 2.2500.000 Ft
Symbios egyénre szabott, egyedi gyártású térdprotézis svájci precizitással 3.300.000 Ft

A műtéti ár tartalmazza:

  • A választott sorozat gyártott vagy egyedi gyártású protézis
  • Választott technológia esetén az egyénre készülő, egyszerhasználatos beültető eszközök
  • Sebészi díj (operáló orvos, asszisztens orvos)
  • Altatás, érzéstelenítés és a műtétet megelőző altatóorvosi dokumentáció áttekintése
  • Műtői dolgozók (szakképzett, specializálódott műtősnő, műtőtechnikus)
  • Altató orvosi felügyelet
  • A tervezett műtétet kísérő ápolás gyógyszerköltsége a kórházi tartózkodás alatt
  • Állandó orvosi és nővéri felügyelet
  • Gyógytornász által nyújtott támogatás, a protézissel együttélés és a műtét utáni élettel kapcsolatos oktatás
  • Háromnapos (2 éjszakás) elhelyezés kétágyas, saját fürdőszobás szobában, melyek légkondicionáltak, hűtőszekrénnyel, LCD-televízióval, Wifi-elérhetőséggel felszereltek.
  • A műtét típusától és a beavatkozás utáni állapottól függően teljes étkezési ellátás, menürendszerrel. Igény szerint speciális táplálkozási lehetőségek is rendelkezésre állnak (diétás, gluténmentes, vegetáriánus).
  • Szükség esetén törülköző, papucs, fürdőköpeny használata.
  • A műtéti árak nem tartalmazzák az esetlegesen szükséges vérkészítmények, a beavatkozás előtti vizsgálatok, egyes kontrollvizsgálatok (ultrahang, röntgen stb.), illetve a meghosszabbított kórházi tartózkodás költségét.
  • Gyógytornász által összeállított, saját gyártású videóanyagok, „Otthon végezhető gyógytornagyakorlatok”, valamint „Hétköznapi mozdulatok” címmel.

Műtéteimet a pécsi Da Vinci Magánklinikán végzem.

Koronavírus-információk

A COVID-19 járvány miatt a tervezett műtét előtt szűrőteszttel mérjük fel a kockázatokat. A műtét előtt a páciensnek és kísérőinek PCR-tesztet szükséges csináltatnia. A klinikára érkezéskor gyorsteszttel szűrjük a pácienseket. A DaVinci Magánklinikán szigorú intézkedéseket vezettek be annak érdekében, hogy a műtétek biztonságban elvégezhetőek legyenek, ennek részeként látogatási tilalom van érvényben. A kísérő hozzátartozó helyben, a Hotel Kikeletben tud megszállni. A műtét előtt pontos és részletes tájékoztatást adunk a pácienseknek és hozzátartozóknak a biztonsági intézkedésekről. A rehabilitáció szempontjából a gyógytorna elengedhetetlen, a klinikán a gyógytornász által betanított gyakorlatok otthon elvégezhetőek. Ennek érdekében a páciensek a gyógytornagyakorlatokat, valamint segítséget a hétköznapi mozdulatokhoz videóanyagban is megkapják.

Csaba a műtét napján, valamint az azt követő 1. és 2. napon:

Videók

Bejelentkezés

Ha szeretne időpontot kérni konzultációra, kérem adja meg adatait, munkatársam hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot, időpontegyeztetés céljából.

  • Amennyiben időpontot igényel, üzenetet küld, az egészségügyi szolgáltatási szerződés érdekében, szerződéses alapon kezeljük adatait. A részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: www.drszaboistvan.hu/adatkezelesi-tajekoztato/.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.