NexGen Patient Specific Instruments (PSI) – egyedi térdprotézis-beültetés

NexGen Patient Specific Instruments (PSI) – egyedi térdprotézis-beültetés

NexGen Patient Specific Instruments (PSI) – egyedi térdprotézis-beültetés

Személyre szabott megoldás – jobb eredmények

A protézisbeültetés egyik – ha nem a legfontosabb – lépése a protézis beültetésének pontossága, mely befolyással van magára a protézis élettartamára is.

Nem meglepő módon, minden páciens más adottságokkal, méretekkel rendelkezik. A kutatások azt igazolták, hogy a csontok, és különösen azok különbözősége befolyásolja a térdprotézis sikeres illeszkedését. Ezt az illeszkedést segíti elő a személyre szabott beültető eszköz alkalmazása. Ilyenkor a páciens pontos anatómiájának megfelelő beültető eszközt alakítanak ki a műtét előtt készített CT- vagy MR-vizsgálat segítségével, digitális technológiával.

Hogyan történik az eszköz kialakítása?

A gyártó a képalkotó vizsgálat (CT vagy MRI) alapján egy erre kifejlesztett szoftverrel lemodellezi a beteg csontjait, azaz egy 3D-s modellt készít a térdről. A tervezési fázis során a műtétet végző orvossal pontosan meghatározzák a térdprotézis-beültetéshez szükséges minden tényezőt (protézis mérete, típusa, csontátvágások síkja stb.) Ezt követően legyártják a műtéthez az egyszer használatos, a beteg térdére precízen illeszkedő sablonokat és azt elküldik a sebésznek. Az MR alapján készülő, egyénre szabott sablon segítségével a hagyományos, sorozatgyártott protézis beültetése még biztonságosabb, gyorsabb és precízebb.

Melyek az előnyei?

A hagyományos protézisbeültetés során a sebész saját tapasztalataira támaszkodva, szemkontroll mellett, egy általános célzóeszköz segítségével helyezi be az implantátumot a csontos tájékozódási pontok figyelembevételével. Ezzel szemben a PSI műtét előtt végzett képalkotó eljárások segítségével, digitális technológia alkalmazásával precízebben ültethető be a protézis, a műtéti terv megvalósítása könnyen kivitelezhető.

Emellett az operáció ideje is lerövidül, hiszen mint a műtétet végző sebésznek a személyre szabott, egyedileg legyártott eszközök (PSI) használatával és a műtét előtti tervezéssel nem szükséges számos, hagyományos technikával alkalmazandó további mérést és célzást elvégezni.

A korábban alkalmazott műtéti módszerek esetén a térdprotézis-beültetés a combcsont velőűrének megnyitását indokolta, de a PSI (Patient Specific Instruments – MR-alapú térdprotézis-beültetés) segítségével végzett műtét során erre nincs szükség, így a protézisbeültetés kevesebb vérvesztéssel és alacsonyabb műtéti utáni fájdalommal, duzzanattal jár.

Magyarországon jelenleg Budapesten és Pécsett található Patient Specific Instruments sablonhoz szükséges MR-vizsgáló.

A térdprotézis kiválasztásában meghatározza döntésemet a páciens térdének ízületi porckopása, a térd deformitása és a beteg általános állapota, és még számos tényező, melyeket személyes konzultáció, betegvizsgálat és a képalkotók (RTG, CT, MRI) eredményei alapján hozok meg.

Miért ajánlom az MR alapján betegre szabott beültető eszközökkel végzett térdprotézis-beültetést?

  • A protézis beültetés precízebb.
  • A műtét előtti tervezéssel a sebész előre észlelheti a műtét alatti esetleges nehézségeket, buktatókat. Felkészültebb sebész, nagyobb betegbiztonság.
  • A műtéti idő lerövidülhet.
  • Vérvesztés és műtét utáni bevérzés csökken.
  • Kisebb fertőzésarány lehetséges az egyszerhasználatos eszközök, kisebb bevérzés, rövidebb műtéti idő következtében.
  • Pontosabb protézisbeültetés miatt kevesebb a korai újraoperálás (revízió) szükségessége.
  • Rövidebb lehet a a kórházi bennfekvés és rehabilitáció.

Mi a módszer hátránya, nehézsége?

A betegre szabott beültető eszköz ellenére hagyományos, sorozatban gyártott térdprotézis kerül beültetésre. Teljesen nem egyénre szabott a módszer.

A műtéti tervezés, az egyedi eszközök gyártása 4-6 hét. Addig a műtét nem tervezhető.

Irodalmi adatok alapján pontosabb a protézis helyzete, de egyértelműen jobb hosszútávú eredmény nem igazolódott.