MiniHip – Mini csípőprotézis – csontkímélő protézis az aktív pácienseknek

 

corin-mini-hipA MiniHip csípőprotézis csontkímélő megoldást nyújt azon páciensek számára, akik aktív életvitelt szeretnének élni, és csípőproblémájukat nem szeretnék tovább odázni, a fájdalommal együtt élni, mivel a műtét már nem elkerülhető. Kezdetben kifejezetten fiatal pácienseknek ajánlották, de látva az eredményeket, a csont- és lágyrészkíméletet, élettani csontterhelést az indikációs kör jelentősen kiszélesedett. Személyre szabottan ítélhető meg, mivel ez a sokrétű protézis számos anatómiai helyzet megoldását teszi lehetővé.

A MiniHip legújabb generációs csípőprotézis, mely egyszerre biztosítja a felszínpótló protézis csontmegőrző előnyeit és a hagyományos csípőprotézis által elérhető, hosszútávú mechanikai stabilitást. Egyidejűleg elkerüli a felszínpótló protézisek jól ismert, sokszor drámai szövődményeit, melyek ennek a típusnak az elmúlt években megkérdőjelezte a biztonságosságát.

A MiniHip egy olyan új, rövidszárú protézisstílust képvisel, amely újraértelmezi a csípőprotézis-beültetést, megfelelve a betegek egyre magasabb funkcionális és a csípőspecialisták klinikai elvárásainak. Úgy tervezték, hogy megőrizze a természetes anatómiai felépítést és segítse, hogy minél több egészséges, érintetlen csont maradjon a protézis körül, miközben a csípőízület eredeti biomechanikáját helyreállítja.

Hogy valósul meg a csontkímélő technika a MiniHip esetében?

Rövid és hosszútávon is csontkímélő:

dr-szabo-istván-minihip

A hagyományos protézisek esetében a combfejet a nyak tövénél vágják le. A MiniHip esetén több csontot megkímélve, magasabban történik ez meg. Ennek következtében a beültetett implantátum élettanilag kedvezőbb terhelést ad a combcsontnak, mely tudományosan igazoltan csökkenti a hagyományos csípőprotéziseknél tapasztalható, évek alatt kialakuló csontfelszívódást. Így nemcsak rövidtávon, de hosszútávon is csontkímélőnek tekinthető.

 

Combfej levágásának magassága hagyományos protézis (zöld vonal) és MiniHip (piros vonal) esetében. A bekarikázott rész a combnyak erős, a protézis stabilitását fokozó, megkímélt része.

 

 

 

Combnyak alsó részét (rózsaszín terület) megkíméli a MiniHip (bal) a hagyományos protézishez (jobb oldal) képest.

 

 

A MiniHip természetesen illeszkedik a combcsontba. A rövidebb szár miatt a kevesebb csontot kell eltávolítani a combcsont belsejéből, a hosszú csöves részéből (diaphysis). A végi rész elvékonyított és polírozott így a műtét utáni kezdeti időszakban kevesebb combtáji fájdalmat generál, mint ami a hagyományos protéziseknél időnként megfigyelhető.

Alakja és a beültetés helye segíti megkímélni a nagytomport, amely révén nemcsak több egészséges csontot tart meg, illetve a műtét alatti törésveszélyt csökkenti, hanem a nagytomporon tapadó izmok védelmében is szerepet játszik. Kisebb lágyrész- és izomsérülést eredményezve gyorsítja a felgyógyulást.

MiniHip csontkímélő a nagytompornál (1), a combcsont hosszú csöves részénél (2) és a combnyaknál (3)

 

Különböző protézisek combcsontba bevezetésének keresztmetszeti képe. MiniHip csontkímélő a nagytompornál (KÉK) szemben a hagyományos típusú protézisekkel (ZÖLD és NARANCS). A hagyományos protéziseknél – az alakjuktól függően – különböző mértékben szükséges a nagytompor közeli csontállományból eltávolítani, hogy a protézis megfelelően beférjen. A MiniHip esetében a nagytomport, sőt a vele összeköttetésben lévő combnyakrész sem kerül eltávolításra.

Hogy valósul meg az izomkímélő technika a MiniHip esetében?

MiniHip minden típusú feltárással beültethető, de a MiniHip-hez tervezett speciális eszközök segítségével a protézis különösen alkalmas minimál invazív elülső feltárással végzett műtéthez. A MIAATM (Minimally Invasive Anterior Approach) beültető eszközök kifejlesztésekor is különös figyelmet fordítottak a lágyrész és csontkíméletre, hogy követve a csont természetes anatómiáját a MiniHip-et a lehető legjobb szövetkímélet mellett lehessen beültetni.

Elmondható, hogy az elülső feltárással műtött páciensek állapota sokkal hamarabb javul (szemben a hagyományos, de akár a hátsó feltárással műtött páciensekével), a műtéti technika által könnyebben gyógyulnak a betegek, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy mihamarabb visszatérjenek megszokott életmódjukhoz. A felszínpótló protézisek esetében általában hátsó és nagyobb feltárásra kényszerül a sebész, mely a MiniHip esetében nem szükséges. Így a csontmegtartó beavatkozás nagyobb lágyrészkímélettel is jár.

MiniHip-et izmok közötti térben behatolva, az izmok leválasztása nélküli, minimál invazív elülső feltárással lehet beültetni az erre kifejlesztett MIAATM eszközparkkal.

A csípőízület eredeti biomechanikáját helyreállítja

A MiniHip egy CT alapján megtervezett protézistípus, mely 9 méretben érhető el. Alakja kifejlesztésekor figyelembe vették, hogy a combnyak egyedi vonalát kövesse és a combnyakba befeszülve stabilan rögzüljön tökéletesen alkalmazkodva a páciensek különböző anatómiai sajátosságaihoz. A protézis helyzete tehát a beteg egyedi, rá jellemző anatómiáját követi, mely révén pontosabban helyreállítható a combcsont és az ízület biomechanikája. Tudományos eredmények igazolják, hogy pontosabban rekonstruálható a végtaghossz, a combnyak-combcsont szög (CCD szög) és az offset, mint hagyományos vagy felszínpótló protézisekkel.

dr-szabo-istván-minihip

A műtét előtti képalkotói mérések alapján kidolgozott, a betegre specifikus vágási síkkal és ezt követő protézishelyzettel az eredeti biomechanika könnyebben helyreállítható. A protézis nélküli rajzok mutatják az egyes anatómiai változatokra specifikus vágási síkokat, mely alapján kerül beültetésre a betegre szabottan a MiniHip (alsó képsor).

A MiniHip ezen felül nagyobb eséllyel képes a combcsont betegre specifikus, természetes előrefordulását (femur anteversio) is helyreállítani. Az ember combcsontjára jellemző, hogy a combnyak a csont testéhez képest egyénenként különböző mértékben előre van fordulva. Femur anteversionak hívják és fokban adják meg mértékét. Fejletlen csípők esetében akár extrém értéket is jelenthet. A hagyományos protézisek beültetésekor, ahol a combnyak levágásra kerül a protézis anteversioját a sebész a tudományos ismeretek alapján megalkotott átlagértékre állítja be. A MiniHip esetében a megtartott combnyak miatt – követve a combnyak lefutását – az eredeti anteversio kerül beállításra, amely a csípő biomechanika pontosabb helyreállításához járul hozzá.

dr-szabo-istván-minihipA rajz mutatja, hogy a MiniHip (zöld) segítségével, a combnyak lefutását követve pontosabban helyreállítható a combfej térbeli helyzete, így az ízület forgási központja, mint a combcsont mélyebb részén rögzülő, annak lefutását követő hagyományos protézissel (LILA). Ez alapvető a csípőízület eredeti biomechanikájának rekonstruálásában.

A combnyak megkímélése és a combnyakba történő rögzülés fokozza a stabilitást és a csont terhelése megközelíti az eredetit. Ez fontos, hogy hosszútávon megmaradjon a protézis körül a csont és ne kezdődjön meg egy csontfelszívódási folyamat. Mindezek hozzájárulnak, hogy több csont maradjon egy esetleges protéziscsere esetén. Ebből a szempontból ideális fiataloknál a funkciójavítás melletti csontkímélettel! A rövid szár, kicsi méret természetesen becsapós, mert laikus szemmel úgy gondolhatnánk, hogy könnyebben „kifordul” a helyéről a kisebb implantátum a nagyobbhoz képest. A tudományos eredmények azonban nem ezt igazolják. A protézis kihordási idejét tekintve a különböző regiszterekben és tudományos közleményekben kitűnő eredményeket mutat az implantátum egy tapasztalt sebész kezében. Igazolódik a mondás: „Kicsi a bors, de erős!”

Kinél, milyen esetben alkalmazható a MiniHip?

Kezdetben főleg fiataloknak javasolták a MiniHip-et a csontkímélő, biomechanikát helyreállító tulajdonságai miatt. Napjainkban azonban szinte minden korosztályban alkalmazható, hiszen a lehető legjobb csípőízületi funkció elérése mindenki számára fontos. Megfontolandó azonban használata jelentős csontritkulás, illetve kifejezett túlsúly esetén, de ezt személyes orvosi vizsgálat után, személyre szabott mérlegelés alapján lehet eldönteni.

Kifejezetten hasznos a MiniHip biomechanikai helyreállítási képessége speciális anatómiai viszonyok esetében, amikor a hagyományos protézisek korlátaival szembetalálkozik a sebész (pl. combnyak-combcsontszög szélsőséges esetei, extrémen hosszú combnyak, tengelyeltérés a combcsont felső harmadában.

 

Tekintse meg a MiniHip-ről készült videó riportokat:

Miért kulcsfontosságú a csípő forgási központjának helyreállítása?

Miért csontkímélő protézis a MiniHip?

Miért izomkímélő protézis a MiniHip?

Milyen korosztálynak, betegcsoportnak ideális a MiniHip csípőprotézis?