HipAlign navigáció

Okos eszköz a biztonságos, precíz csípőprotézis-műtétek során

Az amerikai HipAlign technológia 95%-os pontosságot biztosít a művi vápa tervezett helyzetének és a precíz végtaghossz beállításában.

Az újdonságnak számító okos eszközt Európában elsők között van lehetőségem használni.

Magyarországon elsőként elérhető a csípőprotézis beültetésekor használható olyan okos eszköz, amely révén a művi vápa helyzetét és a végtaghosszt a műtét bármelyik pillanatában ellenőrizheti. Ez biztosítja a precíz végtaghossz-beállítást és a művi vápa helyzetének lehető legpontosabb kialakítását. Az okos eszköz segítségével a műtét során a sebész folyamatos visszajelzést kap egy egyszerű, steril, egyszerhasználatos, kézi komputer-navigáció révén.

Mi az a HipAlign?

A rendszer két, mobiltelefon méretű, egymással kommunikáló elektronikus eszközből áll. Mindkettőt a sebész sterilen, a megszokott műtéti eszközeihez tudja csatlakoztatni, mely megkönnyíti a módszer megtanulását, miközben nem növeli a műtéti időt. Az egyik eszköz mobiltelefonunkhoz hasonlóan érzékeli a beültető eszközök helyzetét, mozgását. A másik, vezetéknélküli kapcsolaton keresztül, értékeli az adatokat és a sebész számára kiértékeli, számszerűen megmutatja digitális formában.

Az eszköz kiemelkedő előnyei

  • Hogy a műtét során bármikor használható, a munkafolyamat ellenőrizhető fokozva betegbiztonságot.
  • Mindegyik beteg anatómiáját személyre szabottan értékelhetjük műtét alatt, és nem a CT-kép alapján.
  • A páciens műtőasztalon elfoglalt helyzetét, és nem a műtét előtti, tervezéskor elfoglalt helyzetét mutatja meg, mely jelentősen befolyásolhatja a medence dőlését, az anatómia térbeli elmozdulását.

Az animáció jól mutatja az eszköz működését.

Miért van szükség okos eszközökre a műtét során?

A medencecsontba beültetett művi vápa helyzete alapvető a protézis ficamodásának, gyorsabb kopásának megelőzésére. Rossz helyzet esetén hamarabb elkopik az alkatrész, könnyebben kifordul helyéről csípőprotézis, mely súlyos komplikációkat, akár újabb műtétek eredményezhet a betegnek. A hasonló problémák jelentősen befolyásolják a protézis élettartamát is. Természetesen a betegek is kevésbé elégedettek.

A csípőízület fej- és vápakomponense a medence és a végtag mozgása során különböző helyeken érintkezik, melyet a zöld vonal jelez. Ha a vápakomponens nem jó helyzetben van, a széli rész túlterhelődik, melyet a piros szín jelez. Itt jobban kopik az implantátum, de akár a protézis ficamodhat is. A vápakomponens pontos behelyezésével a túlterhelés (piros szín) megszűnik. Ezért alapvető a vápa precíz beállítása a műtét során. HipAlign segítségével számszerűen ellenőrizhető az elért helyzet.

Miért kell a műtét alatt látnunk a helyzetet? Nem elég csak tervezni?

Napjainkban rendkívül divatosak a műtét előtti számítógépes elemzések, 3D-tervezések, mely révén személyre szabott célzó eszközt gyártanak le. Ezek segíthetnek a sebésznek, hogy milyen nehézséggel szembesülhet a műtét során, de nem biztosítják a terv műtét alatti PONTOS, SZÁMSZERŰ ellenőrzését, kontrollját.

Bármilyen műtét előtti tervező programot is használunk, az elért eredményt számszerűen kell látni, hogy korrigálhassuk, ha szükséges. Ellenkező esetben csak „megérzésre” „a sebész tapasztalatára” hagyatkozunk. Wellington hercege így fogalmazta meg: „Minden terv véget ér abban a pillanatban, amikor az ütközet elkezdődik.” Nem feltétlenül kell a háborúra gondolni, elég egy sporteseményre, vagy az élet bármely színterére, így a műtétre is. Fontos a tervezés, de késznek kell lenni a váratlan események kézben tartására is.

Hogyan ellenőrzi a sebész a vápa helyzetét és a végtaghosszt a műtét alatt?

A hagyományos módszerrel a csontos anatómiai pontok alapján, szabad szemmel történik a vápa behelyezése és a végtaghossz megítélése. Ennek pontossága függ a sebész tapasztalatától, de a feltárás típusától is. Az általam végzett direkt elülső feltárást tartják ebből a szempontból a legmegbízhatóbbnak.

A sebészek egy része a műtét alatt röntgensugárzást, ún. képerősítőt használ a pontosabb beültetéshez (pl. OrthoGrid), felesleges sugárterhelésben részesítve a beteget és műtői személyzetet. Számos tanulmány elemezte ennek negatív hatását az emberi szervezetre (1,2,3). A védőruha használata – a műtét során – a betegnél nem kivitelezhető. A műtői csapatnak kényelmetlen viseletet jelent, mely csökkentheti a koncentrációképességet. Ráadásul az egyik tanulmány szerint ezzel is csak az esetek 73%-ban sikerült a megkívánt helyre beültetni a protézist, mely nem jobb a szabadszemmel történő beültetésnél. Ennek egyszerű oka, hogy ez a módszer számszerű visszajelzést nem biztosít a sebész számára. Ráadásul a vápa előredőlésének (anterversio) megítélésében sem segít érdemben.

HipAlign technológia segítségével 95%-ban az ún. biztonsági zónán belülre, jó helyzetbe kerül a vápakomponens, amely a robot által vezetett beültetésnél is jobb eredmény (87%)! (4)

Művi vápa aránya a Lewinnek-féle
biztonságos zónában
(%)

A HipAlign technológia (sárga) segítségével a művi vápakomponens nagyobb arányban került biztonságos helyzetbe, mint röntgensugárzást használó képerősítő (fekete) vagy robottechnológia (szürke) alkalmazásával.

Művi vápa beültetés pontossága HipAlign és a műtőbe telepített, optikai navigáció összehasonlításával

A HipAlign technológia (sárga) segítségével a művi vápakomponens nagyobb arányban került biztonságos helyzetbe a két meghatározó síkban, mint műtőbe telepíthető, drága, optikai navigációval (szürke).

  1. Evaluation of occupational and patient radiation doses in orthopedic surgery (Sulieman, 2015)
  2. Radiation exposure issues in orthopedics (Giordano, 2011)
  3. Radiation exposure is of eyes, thyroid gland and hands in orthopaedic staff: a systematic review (Kesavachandran, 2012)
  4. Accuracy of Component Positioning in 1980 Total Hip Arthroplasties: A Comparative Analysis by Surgical Technique and Mode of Guidance. (Domb, 2015)

Visszaélés Dr. Szabó István nevével

Kedves Páciensek és Követők! A tudomásomra jutott, hogy nevemet, valamint a Házipatika online portál nevét és megjelenését a páciensek megtévesztésére használják fel egy termék hirdetéséhez. Természetesen semmi közöm a termékhez. [...]

Visszaélés Dr. Szabó István nevével

Kedves Páciensek és Követők! A tudomásomra jutott, hogy nevemet, valamint a Házipatika online portál nevét és megjelenését a páciensek megtévesztésére használják fel egy termék hirdetéséhez. Természetesen semmi közöm a termékhez. [...]

2019-11-26T12:29:36+01:00