A páciens eredeti anatómiáját helyreállító, egyedileg gyártott térdprotézis

nagyobb betegbiztonság – rövidebb gyógyulási időszak
nagyobb páciens-elégedettség céljából

Természetesebb érzet – akár elfelejtheti,
hogy térdprotézise van!

A térdfájdalommal küzdő páciensek számára a legfájdalmasabbak az ülésből felállás, a lépcsőzés, a lejtőn történő haladás. Idővel a panaszok az élet minden területére kiterjednek, nehézkessé válik az autóba be- és kiszállás, a kisebb-nagyobb házimunka és már a bevásárlás is. Az állapot romlásával a térd fájdalma már nyugalmi helyzetben, akár alvás közben is kínzó lehet. Ha a térdkopást (gonarthrosis) a szakorvosi vélemény már megerősítette, és a fájdalom már eluralkodik a beteg nappalain és éjszakáin, nem szabad a műtétet tovább halasztani, szükség van a térprotézis beültetésére. A térdprotézis-beültetés során a térd elhasználódott ízületi felszínét helyettesítjük művi implantátummal, protézissel,lehetővé téve újra a fájdalommentes mozgást.

Páciensre egyedileg készülő térdprotézis

A szakirodalom szerint a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek 20%-a elégedetlen a műtétet követően, ami a mai, modern korban elfogadhatatlanul magas arány. Ezen műtéti tapasztalatokat feldolgozva fejlesztette ki a svájci Symbios új, okoseszközökkel támogatott protézistervező – és műtéti szoftverét, a KNEEPLAN®-t, hogy minden anatómiai adottságú beteg elégedetten nyilatkozzon a műtéti rehabilitáció végeztével.

Az okoseszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézis-műtétek. Tovább növelhető a betegbiztonság, pontosabban helyreállítható a beteg anatómiai adottságai, természetesebb érzetet biztosítva a műtét után, mely révén csökkenthető a gyógyulás időszaka.

Miért ajánlom az egyedi gyártású térdprotézist?

  • A Symbios innovatív technológiája arra az elméletre alapoz, miszerint a térdprotézisműtétek utáni rossz eredmények, a visszamaradó fájdalom és elégedetlenség oka az, hogy hagyományos, sorozatgyártott implantátumok nem képesek a páciens anatómiáját pontosan helyreállítani.
  • A személyre szabott, svájci Symbios Origin® térdprotézis a páciens eredeti tengelyállását, saját anatómiai jellemzőit képes precízen helyreállítani.
  • A fejlesztés során rendkívüli figyelmet fordítottak a hasonló, egyedi gyártású protézisek hibáinak kiküszöbölésére, a beültető eszközök precizitására, pontosabb anatómiai rekonstrukcióra, kisebb csontveszteséget, az implantátum pontosabb illeszkedését, a páciens számára természetesebb érzetet eredményezve.
  • Az előzetes tervezés során pontosan megítélhető a combcsont és a lábszárcsont egymáshoz való viszonya, melyhez igazodva a protéziselemek pozíciója előre megválasztható a páciens eredeti végtagállását helyreállítva.,
  • Nincs szükség a protézisméret műtét alatti kiválasztására, esetleg újratervezésre, a méret megváltoztatására, mert az egyedileg gyártott protézis ideálisan illeszkedik.
  • A CT alapú tervezéssel rendkívül precíz beültető eszközök tervezhetők, szemben a más cégek által végzett MR alapú tervezéshez, melyet a Symbios több tudományos vizsgálattal is igazolt.
  • A 3D-nyomtatással a páciensre egyedileg készített beültető eszközök garantálják, hogy a műtéti beavatkozás az előzetesen elkészített tervnek megfelelő legyen, melyet a Symbios ugyancsak több tudományos vizsgálattal is igazolt.
  • A betegbiztonság tovább növelhető, mivel az egyszerhasználatos beültető eszközök révén a fertőzésveszély csökkenhet, az egyedileg gyártott protézissel, az előzetes precíz tervezéssel, sebészi felkészüléssel pedig a beültetés pontossága tovább javulhat.
  • A Symbios egyedi gyártású protézis a lehető legtermészetesebb érzetet biztosíthatja – akár el is felejtheti, hogy térdprotézise van!

Bejelentkezés konzultációra

A térdprotézis célja egy stabil, jól terhelhető és fájdalmatlan ízület létrehozása, melynek egyik alapvető eleme a jó helyzetben beültetett implantátum. A nehézséget az jelenti, hogy minden ember térde különböző anatómiai jellegzetességeket mutat. Az alsó végtag tengelyállása is különbözik személyenként. A klasszikus elméletek alapján van egyenes tengelyállású, „O” lábú és „X” lábú ember, de az új ismeretek alapján már tudható, hogy ennél jóval nagyobb különbség van egyénenként változva. A térdízület kopásakor a tengelyeltérés jelentősen fokozódhat a porc elvékonyodása, illetve súlyosabb esetben a csont elhasználódása miatt, melyet sokszor a betegek is érzékelik. A tudományos statisztikákból tudjuk, hogy a hölgyek 2/3-a, a férfiaknak pedig ¾-e nem normál tengelyállással él.

Hagyományosan a térdprotézis-beültetés során az egyenes tengelyállás elérése a cél (ún. mechanikai tengelybeállítás elve), mivel a korai, protézisekkel foglalkozó tanulmányok kimutatták, hogy így kisebb a protézis kilazulásának esélye, mert egyenletesebben oszlik meg a terhelés a térd – így a térdprotézis – külső és belső oldala között. Ez azonban azt jelenti, hogy a műtét során nem a beteg eredeti tengelyállását állítjuk helyre, hanem egy, a protézis szempontjából előnyös helyzetet kényszerítünk a térdízületre. Ezzel az alapelvvel minden egyes térdprotézist ugyanabban a helyzetben ültetünk be, bármilyen is legyen a páciens anatómiája. Ugyan egyenes lesz a beteg végtagja, de a lágyrészeknek, szalagoknak új, kellemetlen, szokatlan helyzetet teremthet, ráadásul a későbbi tanulmányok megcáfolták az egyenes tengelyállás kilazulással kapcsolatos előnyét. Természetesen az eredeti (anatómiai) tengelyállás helyreállítása sem azt jelenti, hogy egy deformált, görbe végtagot hagyunk hátra, hanem a térd eredeti lágyrészköpeny-feszességét állítjuk be, szalagfelszabadítás, lágyrészfelszabadítás nélkül. A Symbios Origin egyedileg, a betegre alakított tengelybeállítási koncepciója a lágyrészekre kíméletes, a sebészi felszabadítás elkerülhető és szalagegyensúly pontosabban beállítható.

A CT-felvétel alapján történő számítógépes tervezés során, az egyedi tengelyállást figyelembe véve,
a páciens egyéni anatómiáját állítjuk helyre, ezáltal a protézis pozíciója és illeszkedése optimális.
Ennek köszönhető a természetesebb érzet, a nagyfokú elégedettség.

Számítógépes tervezés, egyedi gyártású beültetőeszközök és térdprotézis

A svájci Symbios Origin® térdprotézis-fejlesztés kiindulópontja az volt, hogy a páciens csontkopás előtti állapotát a legjobban rekonstruálni tudják az egyedi protézissel, figyelembe véve a páciens térdének eredeti anatómiáját. A páciensre egyedileg készülő Symbios Origin® térdprotézis tervezése és gyártása egy 6 hetes folyamat, melyet az ortopédsebész és a mérnökök folyamatos egyeztetése kísér.

Hogy zajlik a folyamat?

  1. Az első lépés a szakorvosi konzultáció, ahol a rendelkezésre álló képalkotó-diagnosztikai vizsgálatok, valamint a kórtörténet alapján – szükség esetén – javaslom a térdprotézisműtétet. A páciens egyéni alkatát, anatómiai sajátosságait figyelembe véve teszek javaslatot a protézisre. A tudományos publikációk és személyes tapasztalatom alapján, az elvárható eredmény és pácienselégedettség érdekében előszeretettel alkalmazom a Symbios egyénre gyártott protézisét.
  2. A Symbios Origin® térdprotézis tervezési folyamata egy speciális CT-felvétellel indul.
  3. A CT-felvételt eljuttatom a Symbios svájci mérnökeihez, akik 3D-s elemzést készítenek. A 3D-tervezésnek köszönhetően láthatóvá válik a páciens egyedi anatómiája, a csontkopás okozta felületi sérülések, deformitások.
  4. A tervezés alapján a mérnökök a szoftver segítségével javaslatot tesznek az egyedi protézis alakjára, elhelyezésére, a végtag kialakítandó tengelyállására és a műtét pontos kivitelezését elősegítő egyedi gyártású beültető eszközre.
  5. A javaslatot lehetőségem van véleményezni, majd a tervezőmérnökökkel közösen megszületik az egyedi, a páciens anatómiáját helyreállító protézis, valamint az egyszerhasználatos, szintén a páciensre egyedileg készülő, rendkívül precíz beültető eszközök. Amennyiben a tervet, mint ortopédsebész elfogadom, elkezdődik a gyártás.
    Symbios Knee-Plan egyedi műtéti terv, mely során a kopás miatt kialakult jelentős
    „X”-láb deformitás korrekcióra kerül, de a páciens eredeti, betegség előtti, számára megszokott,
    enyhe „X”-lábat alakítunk ki, mely a térd lágyrészborításának kedvező,
    nem igényel felesleges szalagfelszabadítást.
  6. A tervezéssel párhuzamosan sor kerül a páciens műtéti kivizsgálására (képalkotó diagnosztikai vizsgálat, labor, szakorvosi vizsgálatok, egyeztetés az altatóorvossal), illetve koronavírus-kockázati szűrőtesztet végzünk.
  7. A műtét napján a páciens megérkezik a klinikára.

    egyénre gyártott, egyszerhasználatos beültető eszközök és egyedi gyártású Symbios Origin® térdprotézis

  8. Elvégzem a térdprotézisműtétet, beültetem az egyedi gyártású térdprotézist, felhasználva a szintén egyedi, páciensre gyártott, egyszerhasználatos beültető eszközöket.
  9. Még a műtét napján meglátogatja a gyógytornász, hogy az első gyakorlatokat (térd nyújtása, hajlítása, keringésjavítás) elvégezzék, majd az ágyból felkeltse, és az első lépéseket segítségével megtegyék. A gyógytornász megmutatja és betanítja a szükséges gyógytorna-gyakorlatokat klinikai tartózkodása idején. A műtét utáni gyógytorna rendszeres gyakorlása döntő hatással van a gyógyulásra.
  10. A műtétet követő 2 éjszakát tölt a klinikán, majd hazatérhet otthonába.
  11. Minden műtött páciensem megkapja a térdprotézisműtétről szóló tájékoztató füzetemet, mely a műtét minden részletét, a rehabilitáció elvárásait, praktikus tanácsokat tartalmazza. A gyógytorna otthoni gyakorlását 2 filmmel támogatjuk, ezen egyrészt a gyógytornász ismerteti a szükséges feladatokat, illetve bemutatjuk a hétköznapi mozdulatok helyes kivételezését (felkelés, leülés, autóba be- és kiszállás, lehajlás stb.).

Bejelentkezés konzultációra

A műtét ára:

Symbios egyénre szabott, egyedi gyártású térdprotézis svájci precizitással                                                      2.300.000 Ft
egyszerhasználatos eszközparkkal, izomkímélő technikával
+ a protézis ára (4.500 euró)

A műtéti ár tartalmazza:

  • Sebészi díj (operáló orvos, asszisztens orvos)
  • Altatás, érzéstelenítés és a műtétet megelőző altatóorvosi dokumentáció áttekintése
  • Műtői dolgozók (szakképzett, specializálódott műtősnő, műtőtechnikus)
  • Altató orvosi felügyelet
  • A tervezett műtétet kísérő ápolás gyógyszerköltsége a kórházi tartózkodás alatt
  • Állandó orvosi és nővéri felügyelet
  • Gyógytornász által nyújtott támogatás, a protézissel együttélés és a műtét utáni élettel kapcsolatos oktatás
  • Háromnapos (2 éjszakás) elhelyezés kétágyas, saját fürdőszobás szobában, melyek légkondicionáltak, hűtőszekrénnyel, LCD-televízióval, Wifi-elérhetőséggel felszereltek.
  • A műtét típusától és a beavatkozás utáni állapottól függően teljes étkezési ellátás, menürendszerrel. Igény szerint speciális táplálkozási lehetőségek is rendelkezésre állnak (diétás, gluténmentes, vegetáriánus).
  • Szükség esetén törülköző, papucs, fürdőköpeny használata.
  • A műtéti ár nem tartalmazza az egyedi gyártású protézis, valamint az egyénre készülő, egyszerhasználatos beültető eszközök árát.
  • A műtéti árak nem tartalmazzák az esetlegesen szükséges vérkészítmények, a beavatkozás előtti vizsgálatok, egyes kontrollvizsgálatok (ultrahang, röntgen stb.), illetve a meghosszabbított kórházi tartózkodás költségét.
  • Gyógytornász által összeállított, saját gyártású videóanyagok, „Otthon végezhető gyógytornagyakorlatok”, valamint „Hétköznapi mozdulatok” címmel.

Műtéteimet a kaposvári TritonLife Magánkórházban végzem.

Csaba a műtét napján, valamint az azt követő 1. és 2. napon:

Riportok a Symbios Origin® protézisről

Bejelentkezés

Ha szeretne időpontot kérni konzultációra, kérem adja meg adatait, munkatársam hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot, időpontegyeztetés céljából.

  • Amennyiben időpontot igényel, üzenetet küld, az egészségügyi szolgáltatási szerződés érdekében, szerződéses alapon kezeljük adatait. A részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: www.drszaboistvan.hu/adatkezelesi-tajekoztato/.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.