Ahogy a tavalyi évben, idén is Innsbruckban kezdődött a szakmai továbbképzések sora; Dr. Szabó István az elmúlt hétvégét az Alpok fővárosában töltötte, hogy a kontinens és Amerika vezető anterior sebészeitől ismerje a minimál invazív csípőprotézisműtétek újdonságait.

Az idei programban a technológiai újdonságok kerültek középpontba, a művi vápa pontos pozícionálásának jelentőségére hívták fel a figyelmet az előadók, megjegyezve, hogy legmegbízhatóbb ebből a szempontból az elülső feltárás, összehasonlítva a hátsó vagy hagyományos feltárással. A vápa pontos helyzetének megítélésére, illetve a műtét támogatására javasolják az új technológiák használatát, okos eszközökkel, vagy számítógéppel végzett navigációt, robottechnológiát, vagy képalkotó diagnosztikára alapozott, számítógépes műtéti – és protézistervezést.

A pontosabb protézisbeültetés céljából sok helyen alkalmazott, műtét alatti, röntgenképerősítő alkalmazásával kapcsolatban problémának véleményezték a beteg és a személyzet sugárterhelését.