Attune térdprotézis

Az ATTUNE az egyik legkorszerűbb, sorozatgyártott térdprotézis, amely ma létezik Magyarországon. Rutinszerűen jelenleg a pécsi Da Vinci Magánklinikán alkalmazom.

ATTUNE térdprotézis – együttműködésben az izmokkal és ínszalagokkal

A térd az ínak, izmok, szalagok és csontok bonyolult együttese. Az ATTUNE térdprotézist minden szempontot figyelembe véve úgy alakították ki, hogy a leghatékonyabb együttműködjön a térdízülettel, izmaival és a szalagrendszerével.

A térdprotézis beültetését követően a páciensek fájdalma nem mindig szűnik meg teljesen, bár a műtét előtti állapothoz képest jelentősen mérséklődik. Előfordulhat, hogy visszamarad egy enyhe elülső, azaz térdkalácsfájdalom, mely leginkább lépcsőjáráskor vagy ülésből történő felálláskor jelenik meg. Az ATTUNE térdprotézis (ún. harmadik generációs, sorozatgyártott térdprotézis) egyik legnagyobb előnye, hogy – a legtöbb, sorozatgyártott protézishez képest – a műtét után jelentősen csökken ez az elülső térdfájdalom.

A hagyományos térdprotézisek esetében gyakran észlelnek a betegek enyhe kattogást a térdükben, ahogy a fém- és műanyagrészek egymáshoz érnek a mozgások során. Az ATTUNE protézis formája úgy van kialakítva, hogy a térd teljes mozgástartománya során stabilabb megoldást nyújt, így műtétet követően kevesebb kattogás érzékelhető a térdben. Az ATTUNE térdprotézis beültetése nagyobb mozgástartományt tehet lehetővé. A műtétet követően a páciens jobban tudja behajlítani térdét és nagyobb eséllyel lesz képes guggolásra és térdelésre, ám ez nagyban függ a páciens műtét előtti állapotától, mozgásától, valamint attól, hogy milyen az alkalmazott műtéti technika.

Az ATTUNE térdprotézisek kínálatában rendelkezésre állnak az inkább női nem számára alkalmas, vékonyabb protézisek, ahogy az erősebb, szélesebb csontozatú férfiak számára is anatómiailag megfelelőbb, de nem egyénre szabott protézis válaszható.

A klinikai tanulmányok alapján ATTUNE térdprotézis-beültetés rövidebb kórházi tartózkodással és rehabilitációval jár.

Bár a jelenleg ismert egyik legmodernebb térdprotézis az ATTUNE, 2011-es klinikai bevezetése óta több, mint 700 ezer páciensnél alkalmazták már, ennek köszönhetően széles körben állnak rendelkezésre klinikai kutatások.

A klinika kutatások azt bizonyították, hogy az ATTUNE térdprotézissel műtött páciensek jelentősen nagyobb mozgástartományt értek el, mind a 2, mind a 6 hetes műtét utáni kontroll vizsgálata alapján, mint a vele összehasonlított protézisek esetén (1).

Ugyanezen klinikai vizsgálat során azt is megállapították a szakértők, hogy az ATTUNE térdprotézissel műtött páciensek jóval hamarabb teljesítik azon feltételeket, melyek alapján a műtétek követően hazaengedhetők (1.

Miért ajánlom a hagyományos térdprotézisek közül az ATTUNE térdprotézist?

Az intelligens, Attune térdprotézisműtét esetén is tovább növelhető a precízitás és a betegbiztonság a KneeAlign műtéti navigációval.

Összefoglalva, kutatásokkal, klinikai vizsgálatokkal is alátámasztva, az ATTUNE térdprotézis páciens számára legfontosabb előnyei:

  • A műtét utána jelentősen csökkenhet az elülső térdfájdalom (a térdkalács fájdalma).
  • Kevesebb, a térdben érzett fájdalmas kattogásról/pattogásról számolnak be a páciensek.
  • Nagyobb lehet a térd műtét utáni mozgástartománya a vele összehasonlított protézisekhez viszonyítva, nagyobb eséllyel lesz képes guggolásra és térdelésre.
  • Rövidebb lehet a a kórházi bennfekvés és rehabilitáció.
  • Igazoltan kisebb a hagyományos térdprotézishez köthető komplikációk, szövődmények kialakulásának esélye.

hivatkozás: 1. Clatworthy, M. (2015). An Early Outcome Study of the ATTUNE® Knee System vs. the SIGMA® CR150 Knee System. DePuy Synthes Companies White Paper. DSUS/JRC/0814/0418 (1). In an IRB approved early outcomes study, physiotherapists collected data on 40 patients implanted with ATTUNE® Knees and 40 patients with SIGMA® CR150 knees. The results demonstrated that patients implanted with the ATTUNE Knee had statistically significant improvements in some early outcomes, other outcomes demonstrated a trend favoring the ATTUNE Knee, and some outcomes were equivalent.)