A térdprotézisnek több típusa van, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívül változatos kórképek mindegyikét meg lehessen oldani.

Ha csak a térd egyik oldal van elhasználódva (leggyakrabban a belső, mediális oldal), akkor úgynevezett unicondyler (szánkóprotézis) is segíthet. Ennek során a combcsont és a lábszárcsont azon oldalára kerül beültetésre a protézis, ahol a porckárosodás van. Az ép rész így továbbra is betöltheti funkcióját, feleslegesen nem távolítom el. Nem javasolt azonban ez a beültetés, ha már két kompartment érintett, vagy a beteg túlsúlyos, jelentős a mozgásbeszűkülés, esetleg nagy a térdízület deformitása.

A teljes protézis (totál endoprotézis – TEP) a térd mindhárom kompartmentjében helyettesíti a porcfelszínt a combcsonton és a lábszárcsonton. Ennek alkalmazására akkor van szükség, ha a combcsont és lábszárcsont közötti mindkét (belső és külső) kompartment is érintett. A combcsonti részre kerülő, úgynevezett femorális komponens fém alapanyagból áll és a combcsont alsó végére illeszkedik rá pontosan. Kialakításához speciális vágósablont használunk, mely biztosítja a pontos illeszkedést.

Jelenleg már olyan protéziseket is kifejlesztettek, amelyeknél minden egyes beteg pontos anatómiájának megfelelő beültető eszközt alakítanak ki a műtét előtt készített CT vagy MRI vizsgálat alapján. A cég a képalkotók alapján lemodellezi a beteg csontjait, majd legyártják a műtéthez az egyszer használatos sablonokat és elküldik a sebésznek.