A páciens eredeti anatómiáját helyreállító, egyedileg gyártott térdprotézis-beültetés okos eszközök segítségével

A svájci Symbios cég kifejlesztett egy olyan tervező szoftvert, a KNEEPLAN®-t, amivel az eddiginél is jobban optimalizálhatóak a térdprotézisműtétek. Az okos eszközökkel támogatott tervező folyamat és műtét során tovább növelhető a betegbiztonság, pontosabban helyreállítható a beteg anatómiai adottságai, természetesebb érzetet biztosítva a műtét után, mely révén csökkenthető a gyógyulás időszaka.

A technológia segítségével 3D-ben nemcsak a páciens térde, hanem teljes végtagja, a csontok egymáshoz való viszonya is modellezhető. Pontosan rekonstruálhatóak a páciens egyedi anatómiai adottságai, csontszerkezete, melynek eredménye a páciensre szabott, az eredeti anatómiát helyreállító, egyénre gyártott protézis, melynek beültetéséhez szintén, egyénre szabott, egyszerhasználatos eszközök használhatók.

Minden páciens térde más és más a csontok szerkezete, alakja és a térdet alkotó csontok egymáshoz való elhelyezkedése tekintetében is. Az ezzel az eljárással beültetett térdprotézis különlegessége, hogy nemcsak a térd méreteit, egyediségét veszi figyelembe, hanem a csontok egymáshoz való viszonyát is, helyreállítva a páciens eredeti végtagállását, a szalagok optimális feszességét a lehető legtermészetesebb érzetet biztosítva a páciensnek.

A CT-felvételekre alapozott tervezés eredményeként 3D-nyomtatott beültető sablonok is készülnek, melyek az ortopédsebészt az egész műtét alatt segítik a protézis helyének precíz kialakításában és az implantátum behelyezésében.

Miért ajánlom a Symbios okos eszközökkel támogatott, anatómiailag reprodukált térdprotézist?

A betegbiztonság tovább növelhető, mivel az egyszerhasználatos beültető eszközök révén a fertőzésveszély csökkenhet, az egyedileg gyártott protézissel pedig a beültetés pontossága tovább javulhat.

 A szakirodalom szerint a hagyományos, sorozatban gyártott protézissel ellátott betegek 20%-a elégedetlen a műtétet követően, ami a mai, modern korban elfogadhatatlanul magas arány. Ezen műtéti tapasztalatokat feldolgozva fejlesztette ki a svájci Symbios új, okos eszközökkel támogatott protézistervező – és műtéti szoftverét, hogy minden anatómiai adottságú beteg elégedetten nyilatkozzon a műtéti rehabilitáció végeztével.

A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, bár az egyénre szabott műtéti megoldások, az anatómiai jellegzetességeket helyreállító, egyedi protézisek hosszútávon nagyobb páciens-elégedettséggel, betegbiztonsággal járnak, továbbá a természetesebb érzettel a gyógyulási időszak is tovább rövidülhet.

Hogyan zajlik a folyamat?

  • Személyes konzultáció és vizsgálat alapján, a páciens teljes kórtörténetét és preferenciáit megismerve, javaslatot teszek a műtéti eljárásra, a személyre szabott protézisre.
  • Képalkotó diagnosztikai vizsgálat során speciális CT-felvétel készül, melyet eljuttatunk a Symbios tervezőlaborjába, ahol a szabadalmaztatott KNEEPLAN® szoftverbe töltik be a felvételeket.
  • A Symbios tervező szoftvere, figyelembe véve a páciens anatómiai adottságait, térde pontos vonalát, számítógépes javaslatot tesz az egyénre szabott protézis formájára, beültetési módjára, melyről részletesen, grafikusan tájékoztatnak. Bemutatásra kerül a beteg térdének műtét utáni állapota 3D formában, minden részletre kiterjedően.
  • A tervezetet az ortopédsebésznek meg kell vizsgálni és el kell fogadni. Lehetőségem van módosító javaslatot is tenni. Más, hasonló, a világon forgalmazott, egyedi gyártású protézisek esetében a sebésznek ilyen ellenőrzésre nincs lehetősége, amely nagy hiányosságot és veszélyt rejt magában.
  • Amennyiben a tervet megfelelőnek találom, a svájci gyárban, a Symbios elkészíti az anatómiát helyreállító térdprotézist, valamint a műtét precíz kivitelezéséhez szükséges, egyedi, egyszerhasználatos sablont. A sablon többszöri fejlesztés, CT-vizsgálattal történő ellenőrzés eredményeként rendkívül precíz, mely ugyancsak előnye egyéb, egyedi gyártású protézissel szemben, hiszen a sablon pontossága nélkül az egyedi gyártású protézis előnye jelentősen csökken.
  • A gyártási folyamat a tervezéssel együtt 4-6 hetet vesz igénybe, majd az elkészült protézis és a műtéti sablon pár nap alatt megérkezik a műtéti helyet biztosító magánklinikára.
Symbios tervező szoftver

Összefoglalva a Symbios tervező szoftver segítségével a CT-felvétel alapján, egyénre szabott, anatómiát helyreállító, pontos protézis gyártható, valamint olyan a páciensre egyedileg kialakított műtéti sablon készül, amivel a beavatkozás rövidebb idő alatt, még nagyobb biztonsággal kivitelezhető.

Az árakról ITT tud tájékozódni.

Nézze meg az eljárást bemutató, alábbi videokat, a linkre kattintva!

Symbios térdprotézisműtét – Pécs, 2020. február

Dr. Michel Bonnin, a pécsi bemutató műtét francia sebésze, az egyénre gyártott térdprotézisről nyilatkozik

Milyen újdonságok jellemzik az egyénre gyártott, Symbios térdprotézist?

Milyen anatómiai sajátosságokat vesz figyelembe az innovatív, egyénre gyártott térdprotézis?

Milyen fejlesztések eredménye a természetesebb érzetet biztosító, egyénre szabott Symbios protézis?

Hogyan készül egy egyénre gyártott térdprotézis, hogyan zajlik a folyamat?

Bejelentkezés

  • Amennyiben időpontot igényel, üzenetet küld, az egészségügyi szolgáltatási szerződés érdekében, szerződéses alapon kezeljük adatait. A részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: www.drszaboistvan.hu/adatkezelesi-tajekoztato/.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.